Moules Marinières with wild garlic

20 April 2015

Moules marinières, Moules marinières  wild garlic, wild garlic, Moules marinières ramslök, sea food, sea food wild garlic, sea food ramslök, ramslök, skaldjur ramslök

A little while ago mr M and I spent some time off next the sea to recharge, 
get fresh and salty air and to go fishing. For quite some time I've wanted to cook moules marinières,
but neither mr M or my family are too keen on mussels, so it never happened.
But one day when we were fishing on the rocks I spotted some really beautiful mussels in the water. 
I also remembered I've seen wild garlic growing just around the corner,
so I decided it was time to try moules marinières with wild garlic.



För några veckor sedan tog mr M och jag lite ledigt och åkte ut i skärgården för att ladda batterierna, 
andas in doften av tång och salt och för att fiska.
Jag har tänkt laga moules marinières ända sedan i somras, 
men mr M och min familj är inte lika förtjusta i musslor som jag så det har inte blivit av.
Men en dag när vi stod och fiskade från klipporna, så fick jag syn på riktigt fina musslor i vattnet. 
Jag hade även tidigare sett att det växte ramslök inte så långt där ifrån, så jag bestämde mig för 
att det var dags att prova moules marinières med ramslök. 

Moules marinières, Moules marinières  wild garlic, wild garlic, Moules marinières ramslök, sea food, sea food wild garlic, sea food ramslök, ramslök, skaldjur ramslök

I was really excited about the fact that my two main ingredients
- the mussels and the wild garlic - were so fresh and foraged locally. I didn't have any shallots so I used half a "regular" onion instead, but I suggest you use shallots if you have any. Traditional Moules Marinières includes parsley, but I decided to exclude it, since I wanted the wild garlic to get a  chance o speak for itself. 

Moules marinières, Moules marinières  wild garlic, wild garlic, Moules marinières ramslök, sea food, sea food wild garlic, sea food ramslök, ramslök, skaldjur ramslök

Jag var verkligen glad för att mina två huvudingredienser
- musslorna och ramslöken - var så färskt och närodlat eller närväxt. Jag hade inga schalottenlökar så jag använde
en halv gul lök istället, men jag föreslår att du använder schalottenlökar om du har. Traditionell Moules Marinières innehåller persilja men jag bestämde mig för att utesluta det, eftersom jag ville att
ramslöken att få en chans tala för sig själv.

Moules marinières, Moules marinières  wild garlic, wild garlic, Moules marinières ramslök, sea food, sea food wild garlic, sea food ramslök, ramslök, skaldjur ramslök

Moules Marinières with wild garlic
Serves 2 

Apx 20 mussels
1/2 onion or 2 shallots
75 g butter
100 ml cream
100 ml dry white wine
10-15 leaves of wild garlic
dash of lemon juice
salt 
black pepper

1. Clean and rinse the mussels.
2. Chop the wild garlic and set aside.
3. Chop the onion into fine dices and fry in the butter until golden.
4. Add the mussels, cream and white wine. Cover with a lid and let it simmer for 2-3 minutes 
or until the mussels open up. If there're any mussels that don't open, then throw them away. 
5. Season with salt, black pepper and lemon juice.
6. Fold in the chopped wild garlic just before serving.

Moules marinières, Moules marinières  wild garlic, wild garlic, Moules marinières ramslök, sea food, sea food wild garlic, sea food ramslök, ramslök, skaldjur ramslök

Moules Marinières med ramslök
2 port 

ca 20 musslor
1/2 gullök eller 2 schalottenlökar
75 g smör
1 dl grädde
1 dl torrt vitt vin
10-15 blad ramslök
En skvätt citronsaft
salt 
svart peppar

1. Tvätta och skölj musslorna.
2. Hacka ramslök och ställ åt sidan.
3. Hacka löken och fräs i smör tills den är lätt gyllene.
4. Lägg i musslorna och häll i grädde och vitt vin. Täck med lock och låt koka i 2-3 minuter 
eller tills musslorna öppnar sig. Om det är några musslor som inte öppnas, ta bort dem.
5. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.
6. Strö över den hackade ramslöken och rör om alldeles före servering.

Moules marinières, Moules marinières  wild garlic, wild garlic, Moules marinières ramslök, sea food, sea food wild garlic, sea food ramslök, ramslök, skaldjur ramslök

I can only regret that I didn't cook  Moules marinières before.
It's so delicious! It's light, fresh yet full of flavour and it's so easy to cook. Once you have your mussels 
it only takes about 10 minutes to cook it. And make sure to serve it with a freshly 
baked bread to dip into the soup!

Moules marinières, Moules marinières  wild garlic, wild garlic, Moules marinières ramslök, sea food, sea food wild garlic, sea food ramslök, ramslök, skaldjur ramslök

Så här i efterhand ångrar jag att jag inte lagat  Moules marinières tidigare.
Den är så god! Den är lätt, fräsch men samtidigt smakrik och den är så lätt att laga.
När du väl har musslorna tar bara ca 10 minuter att laga den. Men glöm inte att servera den med ett
gott nybakat bröd att brtya och doppa i soppan!





// Photography by Emelie Ekborg

You Might Also Like

6 Comments

  1. Men shit, Emelie, vilka bilder! Så galet vackra och maten ser helt fantastisk ut. ÅH!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Sandra! Plötsligt blev det ett sånt där perfekt ögonblick då allt bara blev perfekt - maten, ljuset och min nya bordsskiva ;)

      Delete
  2. Härligt att receptet även var på svenska! Tusen tack :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kul att höra! Det är ju ganska nyligen som jag började skriva recepten både på svenska o engelska, så det är kul att höra att de svenska används och kommer till nytta.

      Delete
  3. Vilket jättefint inlägg med så bra bilder!

    ReplyDelete

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
................................